[IZ MEDIJA – GRADONAČELNIK.HR] GRAD VALPOVO POVEĆAO NAKNADE ZA NOVOROĐENU DJECU

[IZ MEDIJA – GRADONAČELNIK.HR] GRAD VALPOVO POVEĆAO NAKNADE ZA NOVOROĐENU DJECU

Grad Valpovo još je jedan u nizu koji je udvostručio naknade za novorođenčad. Odlukom gradonačelnika Matka Šutala, naknade su podignute s dosadašnjih 1.000 na 2.000 kuna za svako novorođeno dijete, za što je u proračunu osigurano 180 tisuća kuna (proteklih godina je za tu namjenu bilo izdvajano oko 80 tisuća kuna).

Kako nam kaže gradonačelnik Šutalo, u prošloj je godini na području Grada Valpova rođeno 90 djece, odnosno toliko je zahtjeva za jednokratnu naknadu bilo podneseno, pa su tako planirali i izdvajanja za ovu godinu. ‘Naravno, bilo bi mi jako drago kada bismo morali ostavljenu sumu i povećati što bi značilo veći broj novorođene djece’, komentira Šutalo.

Osim naknada za bebe, Grad Valpovo i ove je godine osigurao sredstva za kupovinu bilježnica sa motivima Valpova i Lijepe naše koje će besplatno podijeliti svim osnovnoškolcima prije početka školske godine 2018./19, a osigurali su i dodatnih 300.000,00 kn kao pomoć roditeljima u kupnji udžbenika za iduću školsku godinu. ‘Stavka se odnosi na osnovnoškolce i jednokratna pomoć iznosi 300,00 kn po učeniku što do sada nismo imali i što će zasigurno puno pomoći našim sugrađanima. Nadamo se da ćemo, kada budemo imali ustaljeni kurikulum, vjerojatno već iduće godine, osigurati sredstva za besplatne udžbenike u cijelosti’, kaže Šutalo.

Uz to, navodi, još krajem prošle godine osigurana su sredstva za još jednu vrtićku skupinu u Gradu Valpovu tako da su sva prijavljena djeca i upisana u valpovačke vrtiće.

‘Upravo smo završili i prijavili projekt za novi vrtić u Ladimirevcima koje je naše najveće prigradsko naselje i ukazala se potreba za proširenjem kapaciteta valpovačkih vrtića. U 2018.g. uveli smo još jednu pomoć roditeljima na način da smo umanjili mjesečne naknade za vrtiće za samohrane roditelje i jednoroditeljske obitelji’, kaže Šutalo.

Sredstva za ove mjere u Gradu su plannirali temeljem novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kojim će im se prihodi od poreza i prireza na dohodak povećati za čak 75 posto, s ranije planiranih i ostvarenih oko 9.500.000,00 na 17.600.000,00.

‘Povećanje je čak i veće, no uzeli smo u obzir povrat poreza po godišnjim prijavama građana, tako da će se ovisno i o toj situaciji kroz izmjene i dopune Proračuna 2018. godine taj plan korigirati.

Nastavno na tu činjenicu između ostalog naglasak smo stavili i na pomoć mladim obiteljima, pomoć djeci i roditeljima kojima želimo maksimalno pomoći i zadržati ih u našem Gradu’, zaključio je Šutalo. (gradonačelnik.hr)

Članak je u cijelosti preuzet i objavio ga je portal gradonacelnik.hr (http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/valpovo-udvostrucilo-naknade-za-bebe)