HDZ SVOJIM POSTUPCIMA DOVODI GRAD NA RUB BANKROTA

HDZ SVOJIM POSTUPCIMA DOVODI GRAD NA RUB BANKROTA

Protekli tjedan upoznao sam javnost o nastavku opstrukcije rada Gradske uprave Grada Valpova i stopiranju projekata vrijednih nekoliko desetaka milijuna kuna od strane HDZ-a.

Kao reakciju na moj dopis HDZ sada želi donijeti Odluku o ukidanju prireza porezu na dohodak u Gradu Valpovu. Žele ukinuti odluku koju su upravo oni i donijeli 2003.g. o čemu postoji i zapisnik u gradskoj arhivi.

Mi nismo mala sredina gdje prihod od prireza iznosi u prosjeku 1.200.000,00 kn godišnje i taj prihod ima svoju svrhu, a to je financiranje mjesne samouprave što znači mjesnih odbora i svih udruga s područja Valpova i prigradskih naselja.

Odgovorno mogu reći da su ovakvim  načinom odnošenja prema Gradu i građanima HDZ i njihovi partneri prevršili svaku mjeru. HDZ mora znati da se tako važne i u najmanju ruku upitne odluke ne donose preko noći bez detaljne analize utjecaja iste na proračunske prihode Grada te u konačnici utjecaja na sve započete projekte.  Navedenu analizu treba zatražiti od ovlaštenih institucija jer isto tako prirez nije niti uveden preko noći.

Upravo zato već mjesec dana sa suradnicima analiziram i pripremam paket mjera u svrhu pomoći gospodarstvenicima i građanima pogođenim epidemijom koronavirusa, a koja pomoć prema prvim procjenama iznosi više od 1.5 kn od kojeg iznosa je 750.000,00 kn direktne i konkretne pomoći razvoju gospodarstva.

Svima je odavno jasno da je valpovačkom HDZ-u i njihovim partnerima vlast slađa čak i od napretka grada i sela u kojima žive i njihova djeca. Naime, svojim postupcima žele dovesti Grad na rub bankrota isključivo kako bi za to okrivili mene i moje suradnike i vratili se u fotelje. To dovoljno govori o ljudima koji su u dvadeset godina pokazali da su sposobni za sve osim za rad i vođenje Grada.

U obrazloženju svoga prijedloga za ukidanjem prireza navode kako će se našim sugrađanima znatno povećati plaće. Dakle i dalje uporno obmanjuju javnost ciljajući na socijalnu osjetljivost.

Naši sugrađani moraju znati što za njih znači ukidanje prireza: Analizom ove mjere koju predlaže HDZ došli smo do slijedećih podataka:

  1. svi oni koji imaju neto primanja 4.000,00 kn ne plaćaju prirez,
  2. osobe koje imaju primanja 5.000,00 kn od prireza će uštedjeti 25,92 kn mjesečno.
  3. Građani imaju pravo na olakšicu, ako primjerice uzdržavaju dvoje djece i u tom slučaju osobe sa neto primanjima do 8.250,00 kn ne plaćaju prirez.
  4. S druge strane, Valpovčani čija su primanja 33.000,00 kn mjesečno ukidanjem prireza uštedjet će 895,29 kn mjesečno.

NAPOMENA: za informativni izračun koristili smo kalkulator plaća na www.moj-posao.hr

Mislite li i Vi kao i mi da ova mjera pomaže samo onima kojima pomoć nije potrebna, a da ponajviše šteti radu svih udruga s područja grada i nastavku funkcioniranja grada??

Vjerujem da naši sugrađani vide da je  ovo još jedna igra HDZ-a u kojoj zasigurno nećemo sudjelovati!

Gradonačelnik

Matko Šutalo