HDZ DOVODI U PITANJE FINANCIRANJE UDRUGA, VATROGASACA I DJEČJIH VRTIĆA

HDZ DOVODI U PITANJE FINANCIRANJE UDRUGA, VATROGASACA I DJEČJIH VRTIĆA

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova u Centru kulture M. P. Katančić vijećnici HDZ-a Dejan Pisačić, Željko Varžić, Ivana Bagarić, Vitomir Matoković, Spomenka Stanić, Branko Markota i Jozo Piškorjanac te njihovi koalicijski partneri Jozo Bogdanović, Stanko Milošević i Marko Tomoković nisu usvojili prijedlog proračuna gradonačelnika Matka Šutala za 2021.g.

„Ovakva odluka HDZ-a direktno šteti građanima ovoga grada i stopira njegov razvoj. Pod izlikom brige za grad nisu usvojili proračun koji je zasigurno najkvalitetniji do sada. Ovim činom i dalje pokazuju da im je važnija fotelja i vlastiti probitak od grada i građana.

Prijedlog proračuna za 2021.g. je kvalitetan, realan i razvojan. Osim javnih potreba u kulturi, sportu, tehničkoj kulturi, razvoju turizma, predškolskom obrazovanju i socijalnom programu njime je obuhvaćeno sve ono na čemu smo marljivo radili protekle tri i pol godine. U proračun smo uvrstili kompletan program pronatalitetnih i demografskih mjera kako bi pomogli najosjetljivijim skupinama naše zajednice te potpore za nastavak razvoja poljoprivrede i poduzetništva kako bismo potpomogli naše poljoprivrednike i gospodarstvenike. Kao i protekle godine u proračunu smo posebno izdvojili stavku za financiranje udruga proizašlih iz domovinskog rata, ali i sredstva za uređenje Muzeja 107. brigade HV čiju 30-u godišnjicu osnutka slavimo iduće ljeto.
Nezaobilazan dio prijedloga proračuna za 2021.g. odnosi se na kapitalne projekte realizacijom kojih ćemo zasigurno poboljšati prometnu i komunalnu infrastrukturu, izgraditi novi središnji gradski trg, urediti zonu malog gospodarstva i nastaviti stvarati pogodne uvjete za razvoj obrtništva i poduzetništva. Planirani iznos za projekte u 2021.g. je preko 90 mil. kn.

Ovim putem želim se zahvaliti našim sugrađanima koji su se i ove godine odazvali javnom pozivu i svojim prijedlozima direktno sudjelovali u kreiranju prijedloga najvažnijeg dokumenta za naš grad.

Međutim, kako proračun nije usvojen nisu usvojeni niti prijedlozi naših sugrađana koji su sastavni dio tog dokumenta. Da stvar bude gora, HDZ-ovi vijećnici po običaju, ne samo da nisu imali niti jedan prijedlog nego nisu imali niti jedan valjani razlog zašto su protiv. Svima je već odavno jasno da su protiv samo zato što nemaju izvršnu vlast.

Naši sugrađani moraju znati da su ovakvim činom HDZ i njihovi koalicijski partneri direktno doveli u pitanje financiranje svih udruga s područja grada, financiranje vatrogasaca, poljoprivrednika, poduzetnika i obrtnika te realizaciju svih planiranih projekata, ali i financiranje Dvorca i Urbanizma te HRV-a, Vatrogasne zajednice što direktno može povući za sobom i ono najgore, a to je gubitak radnih mjesta. Jedna od mogućih posljedica jest i prestanak financiranja gradskog vrtića pa će roditelji umjesto dosadašnjih 250,00 do 350,00 kn morati plaćati punu cijenu, a to je 1.500,00 kn. Što se privatnog vrtića tiče situacija je još gora jer gubitkom 422.000,00 kn koje im daje grad mogu staviti ključ u bravu.

Ovo je ništa drugo nego nastavak destruktivne politike koju provodi HDZ na čelu sa Goranom Ivanovićem. Njihova odluka isključivo je politička, to je u nekoliko navrata ove godine i ponovio predsjednik njihovog kluba vijećnika Željko Varžić, što znači da ih doslovce nije briga za posljedice koje izazivaju njihove odluke.

I na kraju, ono što svakako moram reći jest da ćemo, bez obzira na opstrukcije, i dalje pošteno i transparentno raditi, boriti se i pronaći način da realiziramo sve što smo planirali na dobrobit naših sugrađana i našega grada.“ – istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Matko Šutalo.

Ured gradonačelnika