VELIKI DAN ZA GRAD VALPOVO – NOVI PROJEKTI ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA

VELIKI DAN ZA GRAD VALPOVO – NOVI PROJEKTI ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA

U protekle četiri godine Grad Valpovo ulaže maksimalne napore kako bi osigurao dobre uvjete za razvoj gospodarstva. Upravo u tu svrhu već dvije godine provode se Programi poticanja razvoja poduzetništva i poljoprivrede, izgrađen je, otvoren i u potpunosti popunjen poduzetnički inkubator u kojem je smješten IT sector, CNC stroj te proizvodni pogoni za preradu voća, povrća i pčelinjih proizvoda. Trenutno se izvode radovi na završetku Zone malog gospodarstva II, a istu su već zauzeli investitori koji će upravo tu širiti i graditi svoje proizvodne pogone.

“Pored navedenog, kao šlag na tortu četverogodišnjeg rada još su dva kapitalna projekta ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna.” – rekao je u uvodu današnje svečanosti pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti pročelnik Marko Vuksanić.

ZAPOČINJE PROIZVODNJA DIJELOVA ZA ELEKTRIČNA VOZILA

Gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo danas je s Ministarstvom regionalnog razvoja fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ulaganje potpisao ugovor za projekt izgradnje nove zgrade Valpovačkog poduzetničkog centra koji će se graditi u Zoni Malog gospodarstva II u Valpovu.

“Novi Poduzetnički centar ukupne površine 1105,11 m2 sastojat će se od 2 laboratorija za testiranje podsustava električnih vozila i testiranje električnih pogona, 3 proizvodna pogona, 2 skladišta te 5 uredskih prostora.

Zgrada će dakle imati prostore za prijenos znanja, usvajanje novih modela poslovanja i razvoj inovativnih prototipova koje će kasnije poduzetnici moći komercijalizirati. Na ovaj način spajamo znanost i poduzetništvo u svrhu razvoja gospodarstva u našem gradu..

Ono što još svakako moram naglasiti jest da će se završetkom projekta u ovoj djelatnosti otvoriti 50 novih radnih mjesta.” – istakao je prilikom predstavljanja projekta gradonačelnik Matko Šutalo.

Projekt je 2020.g. pripremio Valpovački poduzetnički centar d.o.o. u suradnji s upravnim odjelima Grada Valpova i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Laboratorija za električne strojeve i hibridne pogonske sustave koji vodi prof. dr. sc. Željko Hederić.

GRAD VALPOVO NAPOKON DOBIVA I TRŽNICU

Gradu Valpovu odobren je još jedan projekt – izgradnja zgrade Agroparka sa zelenom tržnicom.

Ukupna vrijednost investicije je 5.516.495,00 kn, stopa sufinanciranja je 72,55% što znači da  bespovratna sredstva iznose 3.994.393,84 kn.

Ukupna površina Agroparka, koji će biti izgrađen na prostoru stare valpovačke tržnice je 749,40 m2., a sastoji se od 7 uredskih prostora, 1 edukacijsko – prezentacijskog  prostora te centralnog dijela zelene tržnice ukupne površine 309,26 m2 na kojem će se nalaziti štandovi. U sklopu zgrade nalazit će se i spremište te hladnjača za čuvanje proizvoda.

“Nakon dugog niza godina i praznih obećanja grad Valpovo napokon dobiva reprezentativan prostor zelene tržnice. Kroz ovaj projekt potičemo razvoj i poslovanje malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i naravno poljoprivredne proizvodnje.” – rekao je prilikom predstavljanja projekta gradonačelnik Matko Šutalo.

U ime Valpovačkog poduzetničkog centra d.o.o., koji je 2020. u suradnji s upravnim odjelima Grada Valpova i Fakultetom Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pripremio i prijavio ovaj projekt, ugovor je potpisao direktor Vanja Miličević.

Potpisima ugovora o osim gradonačelnika Šutala i direktora Miličevića prisustvovali su pročelnik Marko Vuksanić i Marko Barišić, savjetnik za lokalni razvoj i EU fondove.

Ured Gradonačelnika