Otvoren novouređeni Društveni dom u Nardu

Otvoren novouređeni Društveni dom u Nardu

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo danas je otvorio rekonstruirani, dograđeni i u cijelosti opremljen Društveni dom u Nardu.

Povijesni je to dan za ovo prigradsko naselje, kojeg su svojom prisutnošću obilježili i uveličali brojni mještani.

U obnovljenoj i dograđenoj zgradi planira se smjestiti prostor DVD-a Nard, središnji dio će činiti velika dvorana s kuhinjom i pripadajućim sanitarijama te prostori društvene namjene kao što su prostor za udruge i KUD te prostor Mjesnog odbora Nard. U jugoistočnom dijelu zgrade planiraju se poslovni prostor i suvenirnica.

U kolovozu 2018. godine projekt je pripremila i prijavila Lokalna razvojna agencija, a proveo ga Valpovački poduzetnički centar u suradnji s gradskim službama, gradonačelnikom Matkom Šutalom i Ustanovom za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo, koja je i nositelj projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 3.641.000 kuna, a ukupan iznos prihvatljivih troškova više od 3.400.000 kuna, uz intenzitet potpore od 100%, financiran je iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Ovim projektom rješava se rekonstrukcija i dogradnja Društvenog doma u Nardu što će u konačnici doprinijeti održivom razvoju naselja Nard pružanjem kvalitetnijih uvjeta lokalnom stanovništvu za društveno-socio-ekonomski razvoj.

U prosincu 2019. godine potpisan je ugovor za javnu nabavu, potpisali su ga ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo Zvonko Barišić i vlasnik tvrtke „Find – Ing” Darko Vukasović, koja je i izvela radove.

Na početku prigodne svečanosti, kroz koju je vodila Ines Brezovac intonirana je himna ,a potom su o značaju završetka ovog projekta za društveni život mjesta govorili Ivica Kokić i tajnik DVD Nard, Mario Šaronić, predsjednik KUD Kolo iz Narda.

Posebnu je zahvalnost gradonačeliku Matku Šutalu i njegovim suradnicima koji su realizirali ovaj projekt, iskazao Nikola Abramić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Nard.

-Kao glazbenik, obišao sam mnoge Društvene domove diljem naše županije i s pouzdenjem mogu reći da ni jedan od njih nije ovako lijepo uređen i opremljen, ustvrdio je.

-Sudjelovao sam na mnogim kulturno-umjetničkim priredbama u ovom domu u proteklim vremenima, na kojima su gostovali mnogi političari te su nam na odlasku uvijek govorili, doviđenja dogodine u novom Društvenom domu. Jedino je Matko Šutalo, aktualni gradonačelnik  Valpova to proveo u djelo, naglasio je i zahvalo se uime mještana Abramić.

Pred kraj svečanosti kapelan Luka Ćosić posvetio je dom, a u prigodnom obraćanju pozvao mještane da svojim društvenim aktivnostima utkaju prave vrijednosti novouređenim prostorima.

Presijecanjem vrpce, gradonačelnik Valpova Matko Šutalo je otvorio rekonstruirani, dograđeni i u cijelosti opremljen Društveni dom u Nardu, a u prigodnom obraćanju zahvalio je svim suradnicima koji su dali svoj doprinos u kreiranju i provođenju ovog projekta, što je vrhunac onoga što se u proteklom mandatnom razdoblju učinilo za unapređenje uvjeta života u Nardu. Izrazio je uvjerenje da će u narednom mandatnom razdoblju, uz ostale najavljene projekte, provesti i projekt izgradnje kanalizacijske mreže u  mjestu, što je popraćeno burnim odobravanjem prisutnih mještana.

Tekst napisao: Vladimir Vazdar – za medij Valpovština.info

Foto: Eduard Lacković